Sağlık

Kurban Bayramı’nda et ve tatlı tüketimine dikkat edilmelidir.

Bayramlar, tüm aile bireylerinin bir araya geldiği, özenle hazırlanmış sofraların kurulduğu, zengin yemeklerin yenildiği, sevgi ve mutlulukların paylaşıldığı özel günlerdir. Sodexo Entegre Hizmet İdaresi Sağlıklı Yaşam Müdürü ve Diyetisyen Sibel Mumcu, Kurban Bayramı’nın neredeyse her öğün ağır etli yemeklerin ve tatlıların tüketildiği bir bayram olduğunu belirterek, “Tabii ki kimse bayramda diyet yapmak istemez ama bayram tatili olduğu için bayram tatili oluyor. sağlığın anahtarı dengeli beslenmedir, ne kadar ve ne kadar yediğinize bağlıdır.dikkat edilmelidir.Yağlı kırmızı etlerin doymuş yağ ve kolesterol oranı daha yüksektir.Kurban bayramı olduğu için kırmızı et tüketiminin en önemli günlere geldiği gündür. ön, diyabet, yüksek tansiyon, mide ve kalp damar hastaları mümkünse yağsız veya az yağlı et tercih etmeli ve kesinlikle aşırıya kaçmalıdır.

  Sodexo Entegre Hizmet İdaresi Sağlıklı Ömür Yöneticisi ve Diyetisyen Sibel Mumcu, sindirimi de zor olan kırmızı et tüketiminin sağlıklı beslenme unsurlarından uzaklaşmadan beslenmeyi düzenlemenin değerli olduğunu hatırlattı. günlük ihtiyacı aşmamak ve Kurban Bayramı boyunca tutarlı seçimler yapmak. Ayrıca dinlenmiş etlere göre pişmesi çok daha zordur. Özellikle mide-bağırsak sistemi gibi sindirim sistemi hastalıkları bulunan bireylerin etlerini birkaç gün buzdolabında dinlendirmesi ve ardından haşlayarak veya ızgara yaparak tüketmesi gerekir. Kurban Bayramı’nda sakatat tüketiminin arttığını vurgulayan Sibel Mumcu, “Sakatat, kolesterol içeriği yüksek besinlerdir. Kolesterol ve kan yağları yüksek olan kişiler ile kalp ve damar hastaları sakatattan uzak durmalıdır.

Et ızgara veya fırında pişirilmelidir.

Et pişirirken sağlıklı pişirme tekniklerinin tercih edilmesini öneren Sağlıklı Yaşam Yöneticisi ve Diyetisyen Sibel Mumcu, “Kızartma-kavurma gibi ağır pişirme yöntemleri yerine ızgara, fırın veya kendi suyuyla pişirme gibi yöntemler tercih edilmelidir. Pişirirken yağ ilave edilmemeli, et doğrudan ateş üzerinde pişirilmemelidir.

Sebzeler etli olarak tüketilmeli ve bol su içilmelidir.

Etin yanında mutlaka sebze tüketilmesi gerektiğini, öğünlerde tam tahıllar, meyveler ve süt ürünlerine tutarlı bir şekilde yer verilmesi gerektiğini belirten Sibel Mumcu, “Tatlı tercih edilecekse sütlü veya meyveli tatlılar, hatta en iyi taze meyveler , şerbetli ağır tatlılar yerine tüketilmelidir. Elbette sıvı tüketimini de unutmamak gerekiyor. İçecek olarak ise şekerli ve asitli içecekler yerine ayran tercih edilmeli ve günde 8-10 bardak su içilmelidir” dedi.  

Yürümek sindirime yardımcı olur

Sibel Mumcu, tatillerin aynı zamanda tatil dönemleri olduğu için antrenmanların ihmal edilebileceğini belirterek, “Sağlıklı bir yaşam için günde 30 dakikalık yürüyüşler çok önemli. Yürüyüş ayrıca sindirime yardımcı olur. Bayram ziyaretlerine yürüyerek gidebilir veya yemekten sonra ailece yürüyüş yapabilirsiniz” dedi.

Sodexo Entegre Hizmetler Yönetimi Hakkında

1992 yılından bu yana ülkemizde faaliyet gösteren Sodexo Entegre Hizmet İdaresi AŞ, Türkiye’nin en seçkin firmalarına ve kamu kurumlarına yemek, temizlik, bina yönetimi, teknik mühendislik hizmetleri, resepsiyon ve yazışma hizmetleri gibi birçok alanda hizmet vermektedir. Sodexo’nun küresel vizyonunun bir parçası olarak, ülkemiz operasyonlarındaki tüm tedarik zinciri ve istihdam yerel kaynaklar kullanılarak gerçekleştirilmektedir.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu